Toneelgroep De Appel Doctor Nero, Foto Pan Sok 2000

De "Eighties": Michael Jackson, Dynasty, schoudervullingen en beenwarmers.

De "Eighties": Michael Jackson, Dynasty, schoudervullingen en beenwarmers

Audiovisuele presentatie door kunsthistorica Anne Marie Boorsma


In de jaren tachtig was het hip om te gourmetten en overal mocht je roken. Op de radio hoorde je de muziek van Michael Jackson, Tina Turner en Madonna


We keken naar populaire Amerikaanse televisieseries, zoals Dallas en Dynasty. Melk was de witte motor en Giroblauw paste bij jou. Vrouwen droegen jassen met schoudervullingen en beenwarmers. Mannen gingen hun haren weer korter dragen. Liefhebbers van design kozen voor meubels van Ettore Sottsass van de Memphisgroep, die  zich afzette tegen het functionalisme. Felle kleuren en speelse versieringen mochten weer.

Het getuigde van lef, toen museumdirecteur Wim Beeren van het Stedelijk museum graffitikunstenaar Keith Haring uitnodigde voor een expositie. De Amerikaan gebruikte zijn kunst om allerlei gevoeligheden onder de aandacht te brengen, zoals aids en racisme. Beeren kreeg nog meer kritiek te verduren toen hij een kwart miljoen gulden neertelde voor de aankoop van het ‘kitsch-varkentje’ van Jeff Koons. In Den Haag schreef Toneelgroep De Appel toneelgeschiedenis met stukken als Faust I en II,  Ghetto en Doctor Nero.