Marcel Teunissen Groothandelsgebouw Opening 1953

De wederopbouw van Rotterdam

Audiovisuele presentatie door architectuur historicus drs. Marcel Teunissen


Al voor de oorlog groeide Rotterdam uit tot een metropool, mede dankzij stormachtige ontwikkelingen in het havengebied. Rotterdam werd een typische werkstad, al had het centrum met de opkomst van variété en jazzmuziek ook mondaine trekjes.


De vernieuwing van de dichtbevolkte binnenstad startte met de demping van de Coolvest en de bebouwing langs de nieuwe Coolsingel. Alle ontwikkelingen werden abrupt beëindigd door het bombardement van de Duitse luchtmacht op 14 mei 1940. 

Na de oorlog werd met karakteristieke Rotterdamse daadkracht direct begonnen met puin ruimen en de planvorming voor de wederopbouw van de stad. De onderlegger vormde het op 28 mei 1946 door de gemeenteraad aangenomen Basisplan van Cor van Traa, voormalig medewerker van de stadsarchitect Willem Witteveen. Dit was een radicaal stedenbouwkundig plan, met de ambitie een voorbeeldstad voor Europa te worden. Kernbegrippen waren de functionele indeling en ruim baan voor het verkeer. 
In deze lezing neemt Marcel u mee langs de karakteristieke gebouwen en uitbreidingswijken uit de periode 1945-1965 en laat zien hoe uit de puinhopen van de oorlog een moderne stad verrees.