Tot op de Draad - Draadwerk (4)

Tot op de Draad

Verhalen over de Japanse bezetting in textiel

Vanaf 18 april: In het kader van 80 jaar vrijheid presenteren we een nieuwe tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Voor het eerst staan borduurwerken en kledingstukken uit vrouwenkampen centraal, die de creativiteit en veerkracht van vrouwen tonen in tijden van grote onzekerheid en schaarste.

In naald en draad

De tentoonstelling toont geborduurde tafelkleden en servetten, jurken van parachutestof en andere restjeslapjes en zelfs gepersonaliseerde kampnummers. In naald en draad vertelden de vrouwen hun verhalen over de Japanse bezetting. Zo borduurden ze pijnlijke, maar ook ontroerende en grappige kamptaferelen.

Daarnaast boden ze een vorm van stil verzet door stiekeme verwijzingen op te nemen naar het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag of het oranje van het Koningshuis. Buiten de kampen maakten Indo-Europese vrouwen kleding om rond te komen terwijl hun man in krijgsgevangenschap zat.


De tentoonstelling laat zien hoe handwerken niet alleen een uitlaatklep was, maar ook een manier om te overleven, binnen én buiten de kampen.

Tot op de Draad - Draadwerk (1)

Hedendaags

In de huidige tijd kunnen we veel leren van de vindingrijkheid van deze krachtige vrouwen. Zo is de parachutejurk een goed voorbeeld van recyclen en creatief omgaan met bestaande materialen. 

Om een jonger publiek bij de tentoonstelling te betrekken organiseert het museum repair- en borduurworkshops waarin bezoekers zelf aan de slag gaan met textiel, geïnspireerd door de verhalen en technieken uit de collectie. Hierin werken we samen het duurzame reparatieatelier de Naaierij. Hou onze website in de gaten voor de data van de workshop.

Daarnaast laat het museum met hulp van jongerenwerkgroep Jong 1508 verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan over dit verleden.

Tot op de Draad - Jurk (1)

Activiteiten

Diverse workshops chevron down

We organiseren verschillende reparatie- en borduurworkhops i.s.m. duurzaam reparatieatelier de Naaierij (bekend van Eigen Huis en Tuin: Lekker Leven en de Volkskrant). Roosmarijn en Isabel, de vrouwen achter dit atelier, vinden dat er al genoeg kleding op de wereld is. Om mensen bewuster en creatiever met hun kleding om te laten gaan repareren ze kleding op een zichtbare manier, volgens het principe van visible mending. Ook leren ze in cursussen en workshops hoe je zelf kleding kunt repareren. Speciaal voor deze workshops in Museon-Omniversum zijn ze het museumdepot ingedoken en hebben ze zich laten inspireren door het vakvrouwschap in onze collectie.

Maak je eigen stofschilderij chevron down

Datum: woensdag 30 april 2025, 11:00-13:30 (doorlopend)

Deze workshop is speciaal bedoeld voor kinderen van tussen de 6 en 12 jaar oud. Onder begeleiding van de Naaierij leer je hoe je zelf een schilderij van restjes stof kan maken. Thuis kun je het gelijk aan de muur hangen! Ouders zijn van harte welkom om aan te schuiven bij de workshop. Deze vindt plaats in de meivakantie.

Maak je eigen broche chevron down

Datum: zaterdag 10 mei 2025, 11:00-13:30 (doorlopend)

In deze workshop maak je je eigen broche. Franse knoop, kettingsteek, platsteek: je leert verschillende borduursteken waarmee je deze broche kan personaliseren. Denk aan je lievelingsbloem, je huisdier of je initialen. Zo’n broche maakt een saaie trui meteen bijzonder. Liever één trui en zeven broches dan zeven truien! De broche is trouwens ook een leuk cadeau voor Moederdag. Deze workshop is bedoeld voor volwassenen. 

Maak je eigen patchworkkunst chevron down

Datum: zondag 7 september 2025, 11:00-13:30 (doorlopend)

Gooi je restjes stof niet weg, want je kunt er met de patchworktechniek een prachtig kunstwerk van maken. In deze workshop leer je hoe dat moet. Als je een kledingstuk meeneemt met een vlek erop of gat erin kun je deze mooi verbergen onder je nieuwe patchworkkunst. Zo ga je naar huis met een kledingstuk waar je meteen weer in kunt schitteren. Deze workshop is bedoeld voor volwassenen.