Geschiedenis

In 1904 werd Museon opgericht als educatief museum voor wetenschap en cultuur. In 1984 opende Omniversum zijn deuren als het eerste grootbeeldfilmtheater van Nederland. In 2022 kwamen deze twee iconische instellingen samen en vormen sindsdien Museon-Omniversum.

1904: de oprichting van het Museon is een initiatief van de Haagse krantenbaas Frits van Paasschen, pleitbezorger van aanschouwelijk onderwijs. Hij wil kinderen laten zien hoe allerlei producten worden geproduceerd. 'Wellicht', zo schrijft hij, 'zal het gevolg zijn, dat ze zich zullen gaan toeleggen op een vak en daardoor zal misschien eindelijk verminderd worden de stroom van ongeschikte sollicitanten naar… kantoorbaantjes.' Na enkele verhuizingen vestigde het zich in 1929 aan de Hemsterhuisstraat.

Museum Voor Het Onderwijs Hemsterhuisstraat Haags Gemeentearchief

In 1934 wordt het Sijthoff-planetarium opgericht, wat de voorganger van Omniversum zou worden. Het planetarium wordt gebouwd bovenin het gebouw van de Haagsche Courant, als cadeau aan de Haagse bevolking. Het wordt geopend in bijzijn van prins Hendrik en andere hoogwaardigheidsbekleders.

In 1976 wordt het planetarium verwoest door brand, kort nadat het was vernieuwd. Dit leidt tot plannen voor een nieuw theater met laserprojectie.

Grote Marktstraat Spui Planetarium 1 1983

In 1984 opende Omniversum zijn deuren als het eerste IMAX Dome-theater in Europa. Het indrukwekkende theater, met een scherm dat de bezoekers volledig omringt, bood een unieke filmervaring.

De openingsfilm To Fly, een spectaculaire documentaire over luchtvaart, zette direct de toon voor het baanbrekende en educatieve karakter van Omniversum.

1984 Open Dag Omniversum

In 1985 kreeg het Museon een nieuw, modern onderkomen aan de Stadhouderslaan in Den Haag, ontworpen door architect Wim Quist. Tegelijkertijd kreeg het Museon zijn huidige naam, een combinatie van "museum" en "onderwijs," die de educatieve missie benadrukt.

In 1997 werd het Museon verzelfstandigd en ondergebracht in de Stichting Museon (Museum voor het Onderwijs), waarmee het een nieuwe fase inging als onafhankelijke culturele instelling.

Img6527

In 2011 koos het Museon, na een herziening van de gemeentelijke subsidie, voor een vernieuwde koers met een focus op geografie en mondiale thema’s zoals voedsel, water, energie en culturele identiteit. 

In 2016 werd deze visie verder versterkt met de opening van de vaste tentoonstelling One Planet, geïnspireerd door de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, waarmee het Museon zijn missie voor een duurzame toekomst krachtig uitdraagt.

Videospots Museon Frame At 3M2s

In 2021 onderging Omniversum een technische transformatie door over te schakelen op digitale projectie met vijf geavanceerde 4K-laserprojectoren.

Deze vernieuwing maakte het mogelijk om niet alleen indrukwekkende IMAX Dome-films te blijven tonen, maar ook gewone bioscoopfilms op de koepel te projecteren. Hiermee werd het aanbod diverser en de ervaring voor bezoekers nog veelzijdiger.

Docu0030

In 2022 bundelden Museon en Omniversum hun krachten en gingen verder als Museon-Omniversum. Deze fusie combineerde de sterke punten van beide instellingen: de educatieve collecties en tentoonstellingen van Museon en de indrukwekkende films van Omniversum.

Met de vaste tentoonstelling One Planet en een focus op de aarde, de mens en een duurzame toekomst, biedt Museon-Omniversum een unieke plek waar leren, beleven en inspireren samenkomen.

1650471150 Opening One Planet