Tentoonstelling |
Ver weg, toch dichtbij
Tentoonstelling | 2 juli 2017 - 31 juli 2029
Een langzaam bewegend stipje tussen de sterren, soms knipperend, soms haast onzichtbaar. Binnen een paar minuten verdwijnt het weer, maar wat het doet is allesbehalve onopvallend. Ontdek de fascinerende wereld van satellieten en hun impact op ons dagelijks leven!
In ons dagelijks leven spelen satellieten zo’n onmerkbare rol dat we er eigenlijk op vertrouwen dat ze altijd voor ons werken. Zouden communicatiesatellieten wegvallen, dan zouden rallyrijders in de woestijn of eenzame bergbeklimmers opeens hun satelliettelefoon niet meer kunnen gebruiken. Als de televisiesatellieten uitvallen, missen we meteen een aantal vertrouwde kanalen. En als de zwerm van GPS-satellieten uitvalt… Kun jij kaartlezen?
In de expositiezaal Satellieten – ver weg, toch dichtbij leer je wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te houden. Ook wordt er aandacht besteed aan hun belangrijkste toepassingsgebieden. In deze zaal bevind je je als bezoeker in een soort ruimtestation. Buiten is de kosmos. Je kunt verschillende opstellingen vanuit die binnenruimte op afstand bedienen, net als bij echte satellieten. Wat zijn de belangrijkste onderdelen die in elke satelliet te vinden zijn? Hoe functioneert de lanceerraket Ariane? In welke soort banen komen de satellieten terecht?
In de André Kuiperszaal ligt ook een klein stukje van de maan. De stad Den Haag kreeg een maansteen in bruikleen van de NASA. Dit stukje van de maan mag je zelfs aanraken. Heel bijzonder!