Aardappelen

Aardappelprikker

Aardappels zijn behoorlijk hard als ze niet gekookt zijn. Rietjes zijn best zwak en buigzaam. Kan een gewoon rietje een rauwe aardappel doorboren? Test het met dit proefje!

proefjes / 10-12 jaar

 

Stap voor stap

Wat heb je nodig? chevron down

  • Een aardappel (langwerpig)
  • Rechte drinkrietjes (of knip het buigzame deel af)

Wat moet je doen? chevron down

  1. Pak de aardappel stevig in je hand. Zorg er voor dat je de aardappel bij het uiteinde vasthoudt.
  2. Pak met je andere hand een rietje. Steek het rietje hard in de aardappel. Wat gebeurt er?
  3. Pak een nieuw rietje en zorg ervoor dat je de opening dichtdrukt met je duim.
  4. Steek het rietje nu met een harde stoot in de smalle kant van de aardappel. Wat gebeurt er dit keer?
  5. Goed geoefend? Misschien kun je een weddenschap afsluiten.

Zo ziet je aardappel na dit experiment er uit!

Aardappel

Wat gebeurt er? chevron down

Een zacht rietje wint het niet van een harde aardappel. Als je het gaatje niet afdekt, gaat de lucht gewoon door het rietje heen en verfrommelt het rietje op de aardappel.
Wanneer jij je duim op het rietje houdt wordt de lucht opgesloten. De lucht wordt samengeperst en geeft het rietje extra sterkte. Het wordt een stevige buis.
De luchtdruk in het rietje neemt toe wanneer het rietje de aardappel raakt. Nu is het rietje zo sterk geworden dat het dwars door de aardappel gaat.

Wat gebeurt er?

Een zacht rietje wint het niet van een harde aardappel. Als je het gaatje niet afdekt, gaat de lucht gewoon door het rietje heen en verfrommelt het rietje op de aardappel.
Wanneer jij je duim op het rietje houdt wordt de lucht opgesloten. De lucht wordt samengeperst en geeft het rietje extra sterkte. Het wordt een stevige buis.
De luchtdruk in het rietje neemt toe wanneer het rietje de aardappel raakt. Nu is het rietje zo sterk geworden dat het dwars door de aardappel gaat.