Vanaf 13 november is in het museum onze allernieuwste tentoonstelling een feit! Bij de vernieuwde entree van het museum tonen de imposante Pijlers van Hoop hoe we mens, materiaal en natuur weer in balans kunnen brengen. Met hoopvolle voorbeelden van de veerkracht van de natuur en de creativiteit van de mens.
De Pijlers van Hoop zijn tot stand gekomen met de steun van honderden donateurs!
Q&A
Wat zijn de Pijlers van Hoop? Hoeveel collectie zit er in de pijlers? En nog veel meer. Hier vind je de antwoorden op de belangrijkste vragen.
Wat zijn de Pijlers van Hoop?
Het is de grote trots van ons museum: een giga grote installatie boordevol collectie bij de entree van het museum, om 1 miljoen mensen te inspireren om beter voor onze aarde te zorgen.
Hoe kwamen we op het idee voor de Pijlers van Hoop?
Het begon met een artikel in de Nature in 2020: Global human-made mass exceeds all living biomass. Dit wetenschappelijk artikel beschrijft hoe alle door de mens gemaakte spullen intussen zwaarder wegen dan de aarde van zichzelf weegt. Het was voor ons de aanleiding om een imposant eerbetoon aan de biodiversiteit en viering van de menselijke vindingrijkheid te zoeken. We willen de bezoeker laten beseffen dat de balans tussen mens en natuur moet worden hersteld en dat het creatieve vermogen van de mens een sleutel tot succes is. Inspireren tot actie, dát is wat we willen realiseren.
Hoe zien de Pijlers van Hoop eruit?
Je kunt er niet omheen. We kleden twee imponerende pijlers in onze entree van 8 meter hoog aan met een uiteenzetting van prachtige collectie en inspirerende voorbeelden van kunstenaars en bedrijven, die een oplossing zoeken voor de groeiende hoop menselijke spullen.
Waarom vinden wij deze boodschap belangrijk?
Het is de missie van Museon-Omniversum om samen te ontdekken hoe we beter voor onze planeet vol waanzinnige wonderen kunnen zorgen. We nemen je mee op ontdekkingsreis en prikkelen je verbeelding hoe 't beter en anders kan. Want hoe klein ook, iedereen kan het verschil maken. Doe jij ook mee?
Er is meer dan de pijlers, toch?
We hebben dit jaar onze benedenverdieping vernieuwd, met een focus op de hoopgevende transitie naar een circulaire economie.
- Als startpunt bij de entree kom je langs de 2 Pijlers van Hoop.
- Daarna raak je geïnspireerd in de Superdierenarena, waar je van de superkrachten van dieren en de natuur leert.
- Op het Machtige Materialenplein leer je dat afval niet bestaat en hoe we materialen een tweede (of derde, of vierde) leven geven. Kijk anders naar je eigen haren, koffieprut, brandweerslangen en zelfs olifantenpoep!
Wat is er vanaf 13 november precies te zien?
Twee imposante pijlers van 8 meter hoog.
De ene pijler vertegenwoordigt de biosfeer; je ziet de pracht en praal van alle levende organismen op aarde. Een weelderige verzameling kleuren en organismen in de natuur!
De andere pijler vertegenwoordigt de 'technosfeer': alle materialen die we als mens hebben gemaakt. Je ziet naast zware materialen ook hoopgevende materialen, die symbool staan voor de vindingrijke mens: van telescoop tot schoolbank, van rietenboot tot waterstofmaakmachine. De Pijlers worden gemaakt van herbruikbare materialen en eigen collectiestukken.
Hoe bouw je deze pijlers?
In de afgelopen maanden troffen medewerkers achter de schermen voorbereidingen.
- Fotograaf Adriaan van Dam zette de objecten professioneel op de foto
- Programmamakers en collectiebeheerders schreven teksten voor bij de collectie
- We maakten met bouwer Planemos keuzes voor wanden, bodems en steunen
Wat voor collectie-objecten komen er in de Pijlers?
Enkele voorbeelden:
- Het brandweerslangkrukje is gemaakt van oude, afgekeurde brandweerslangen. Brandweerslangen zijn heel moeilijk te recyclen, maar juist wel geschikt voor hergebruik. Ontwerper Ilse Evers laat zien dat ze nog lang niet zijn uitgeblust. Het krukje kan goed tegen regen en dus ook buiten staan.
- Een Mosmuur van 3d-geprinte delen van een kleimuur waar mos en planten op kunnen groeien. Ontwerpbureau Ious Studio combineert 3d-printen met levende organismen, waardoor je geweldige groene gebouwen kan maken. Bovendien dempen ze lawaai en halen vervuiling uit het water en de lucht.
- De Witkuiftoerako valt goed op met zijn witte kuif. Zodra de vogel opvliegt is er nog een verrassing: dan zie je karmozijnrode vleugelvlekken aan de onderkant van zijn vleugels. Ze houden van klimplanten op de beboste savanne. Deze vogel heeft zich lang geleden aangepast aan een steeds droger wordend klimaat. Een echte klimaatkampioen dus.
- De Doopvontschelp is een indrukwekkend schelpdier die wel meer dan een eeuw oud kan worden. Elk jaar groeit de schelp circa 10 cm met hem mee. Helaas staat het schelpdier op de lijst van kwetsbare dieren, omdat het dier wordt gegeten en zijn schelp als souvenir wordt verkocht. Maar er is hoop: het lukt inmiddels om ze te kweken en terug te zetten in het wild.