Audio-visuele presentatie door mycoloog Dr. Machiel Noordeloos
Het eiland Tasmanië, de zuidelijkste deelstaat van Australië, is voor velen onbekend, en ligt voor ons letterlijk aan de andere kant van de wereld. Anderhalf keer zo groot als Nederland met zijn ruim een half miljoen inwoners, vele miljoenen schapen en ruim 50 % van het oppervlak aan bos, is er nog veel ruimte.
Bij Australië denk je aan verschroeiende zomerhitte, maar door haar zuidelijke ligging net overwegend zuidwestelijke, koele en vochtige wind uit Antarctica, is Tasmanië veel koeler, met weinig verschil tussen zomer en winter. Het klimaat wordt ook wel gematigd mediterraan genoemd.
In de lezing neemt Machiel je mee in deze wereld, haar geologische ontstaansgeschiedenis, de ontdekking van het eiland door Abel Tasman, de oorspronkelijke bewoners en de gevolgen van de kolonisatie door de Britten. Maar het accent van de lezing ligt vooral op de natuur, de bijzondere wereld van de buideldieren, de uitgestrekte regenwouden aan de westkust, werelderfgoed van ongekende schoonheid, en niet in de laatste plaats de paddenstoelen rijkdom die ongeëvenaard is. Tasmanië is in vele opzichten een hotspot voor vele organismen.