Do experiments as a real scientist!
If you have any question about the activity or you want to show us the results, mail us to info@museon.nl!
NEW Roman 3-course menu |
Make seed bombs |
Esdoornzaadjes en helikoptertjes
Heb je weleens esdoornzaadjes (helikoptertjes) door de lucht zien zweven? Misschien heb je ze wel eens van de grond geraapt en in de lucht gegooid! Hoe komt het dat ze zo mooi zweven? En heb je de bijzondere vorm van de zaadjes wel eens bekeken?
Esdoornzaadjes zweven door hun propellervorm als een helikopter door de lucht. De wind neemt ze mee en langzaam dalen ze neer op de grond ver van de boom waar ze uit komen. Daardoor kunnen de zaden zich goed verspreiden. Handig!
Doordat de esdoorn veel nectar heeft is hij erg aantrekkelijk en nuttig voor bijen en hommels. Dat kunnen deze bedreigde insecten goed gebruiken. Ook wetenschappers zijn blij met de esdoorn. Vaak spieken zij in de natuur naar goede voorbeelden en trucjes voor hun uitvindingen. De helikoptertjes van de esdoorn zorgen voor veel inspiratie.
Ben jij een goede uitvinder? Maak een eigen helikopter! Vliegt die net zo goed als een esdoornzaadje? Test en pas, als een echte wetenschapper, je helikopter aan tot je weet wanneer en waardoor hij het best vliegt.
Beschrijving van het experiment
Sjabloon voor de helikoptertjes
Racewagen op ballonkracht
Tijdens deze thuisactiviteit ga je een ballonauto ontwerpen en natuurlijk testen!
De kracht die ontstaat als de lucht uit de ballon geperst wordt, zorgt er voor dat je zelfgemaakte auto er zo vandoor rijdt!
Klaar met experimenteren? Bedenk dan of je de onderdelen van je auto nog een keer kunt gebruiken! Je kunt bijvoorbeeld proefjes doen met de ballon, de rietjes en de plastic fles. Bekijk hier onze tips!
Zeewier-pesto
Heb jij wel eens zeewier gegeten of geproefd? Verras je ouders of andere liefhebbers dan met een duurzame zeewierpesto. Proef je zelf ook mee? Open het recept en ontdek waarom het Museon een recept met zeewier online zet! Eet smakelijk!
Kijk hier voor het recept en de weetjes rondom zeewier
Maak een regenmeter
(in samenwerking met Dunea)
Ontdek hoe je van een plastic fles een regenmeter maakt en meet zelf hoeveel het regent!
Zelf bioplastic maken
Plastic is eigenlijk een wondermateriaal: het is licht, sterk en gaat lang mee. Maar... voor het milieu is het helemaal niet fijn dat plastic zo lang meegaat. Je hebt vast wel gehoord over de plastic soep in de oceanen.
De meeste plastics (ruim 99%) worden gemaakt uit aardolie. Gelukkig wordt er ook geëxperimenteerd om met andere gemakkelijker afbreekbare stoffen plastic te maken. Dat noemen we bioplastic. Ook van aardappel(meel) kun je een bio-plastic maken. Probeer het maar!
Eistronaut
Dat astronauten met een raket de ruimte in gaan, weet je misschien wel. Maar hoe komen ze weer veilig terug? Voor dat probleem zijn slimme oplossingen nodig! Met deze opdracht ga je zelf aan de slag om een hele kwetsbare astronaut voorzichtig op aarde te laten landen. Alles wat je nodig hebt is een ei, een hoge plek om het te laten vallen, en een goed idee. En dan maar testen! Wat voor oplossingen kan jij bedenken om je ei-stronaut veilig te laten landen? Een capsule met parachute? Stootkussens? Of nog iets veel beters? We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Certificaat voor de onderzoekers!
Is water sterk?
(in samenwerking met Dunea)
Test de kracht van schoon water met paperclips!
Toveren met een zeef
(in samenwerking met Dunea)
Hoe water NIET door de gaten van een zeef stroomt
Kraanwatercocktails & Smaakjeswater
(in samenwerking met Dunea)
Dorst? Het water uit de kraan is fris én lekker. Maar gewoon water is soms een beetje saai. Maak daarom je eigen luxe kraanwatercocktails!
Romeins 3-gangen menu
Kook zoals de Romeinen! Hier een 3-gangen menu bestaand uit:
- Gekookte eieren in pijnboompittensaus
- Romeinse maaltijdsoep met kip
- Notentaartje
NB: De Romeinen aten graag vlees. Wil jij liever een vegetarische variant, maar toch een écht Romeinse maaltijd? Vervang dan de kip door twee extra handjes linzen.
Zaadbommen gooien
Buiten is het volop lente! Help je de wilde bijen met deze zaadbommen?
Download de handleiding voor de zaadbommen
Astronaut in training
Droom jij er ook van om astronaut te worden? Volg dan deze training en leer wat je allemaal moet kunnen als astronaut!
Je mag zelf een eigen astronautentraining samenstellen uit de tien oefeningen. Één oefening is goed, alles is ook goed. De trainingsoefeningen ondersteboven tekenen, astronautenpatch, reactiesnelheid, zwaartekracht en kraters zijn makkelijk uit te voeren in huis.
De oefeningen reparaties, robotarm, aantrekkingskracht, maanwandeling en astronautenvoedsel vragen wat meer voorbereidingstijd.
Download hier de opdrachten
Hier vind je de ondersteboven doolhof
Hier staat de ondersteboven verbind-de-punten
En hier de sjabloon voor Ontwerp je patch
IJskoude expeditie
Eeuwenlang is Ötzi, de ijsmummie, bewaard gebleven in het ijs van de Alpen. Hoe kan dat en waarom is hij juist nu gevonden? Hoe snel smelt ijs en kun jij het sneller laten smelten? Hoe hield Ötzi zichzelf warm?
Doe dan mee met onze ijskoude experimenten en zoek de antwoorden! Veel plezier!
NB: De ijskoude expeditie bestaat uit 8 experimenten, je kunt ze los van elkaar doen of allemaal in één dag. Voor alle experimenten heb je ijsklontjes nodig of moet je een dag van tevoren iets invriezen.
Download hier de opdrachten
Antwoorden bij de opdrachten