Deze gevarieerde collectie bevat door mensen gemaakte voorwerpen uit veel van de landen in Midden- en Zuid-Amerika. Suriname en Peru, de belangrijkste onderdelen van deze collectiegroep, zijn in aparte deelcollecties ondergebracht.
Suriname
Deze collectie is grotendeels verzameld aan het eind van de negentiende eeuw door de eerste directeur van het Museon, dr. H. van de Capelle. Hij organiseerde hiermee de eerste grote tentoonstelling van het toenmalige ‘Museum ten bate van het Onderwijs’ aan de Haagse Hekkelaan. Door een aanvulling uit het bezit van de paters Redemptoristen is de collectie nu de grootste in Nederland.
De collectie omvat onder meer voorwerpen van Indianen, Marrons, Creolen, Hindoestanen en Javanen, antieke prenten en antiquarische boeken en een collectie kotamissie-kostuums, geschonken door koningin Juliana na haar statiebezoek aan Suriname in 1955. De unieke mengelmoes van culturen die in Suriname naast elkaar leven, wordt in de collectie weerspiegeld, al is de Surinaams-Hindoestaanse in de collectie ondervertegenwoordigd.
Peru
Belangrijk binnen deze collectie zijn het precolumbiaanse aardewerk en textiel. Daarnaast bevat de collectie weefsels, sieraden en (religieuze) gebruiksvoorwerpen van de Quechua, de Hoogland-Indianen. Het geheel is verzameld om een representatief beeld te geven van de cultuur van de leefwijze van deze oorspronkelijke inheemse bevolkingsgroep van Peru. Het merendeel van de collectie is ter plekke verzameld in 1986.
Overig
Binnen deze brede collectie is vooral Mexico goed vertegenwoordigd.